Инфекционист: Да се разчита на мед и лимон за предпазване от вирусите е игра с огъня

OFFNews 31 октомври 2023 в 10:06 6099 1

д-р Трифон Вълков

Снимка Скрийншот

д-р Трифон Вълков, инфекционист

"Когато говорим за превенция на грип и други подобни инфекции, някой да си въобразява, че със сок от лимон и мед може да се профилактира и да се предпази, е игра с огъня", категоричен е инфекционистът д-р Трифон Вълков. Единственият възможен начин за превенция срещу сезонните инфекции са ваксините, подчерта той по Нова телевизия.

По думите на специалиста преходният сезон с големи амплитуди в температурите е благоприятен за разпространението на инфекции.

"В момента има разнообразие от вируси, които циркулират, някои от тях имат нетипични за сезона симптоми като гадене, повръщане и диария", обясни д-р Вълков. - "Последните могат да бъдат дори единствените оплаквания на заболелия", каза той.

Аз лично, не приемам теорията, че с приема на плодове зеленчуци и определени храни можем адекватно да се защитим срещу инфекциите. Затова твърдя, че единственият възможен начин за превенция са ваксините. Никога не е късно да се ваксинираш за грип и коронавирус. Медицината все още не разполага с възможности да предскаже как човек би преболедувал COVID-19. Винаги стои опцията за усложнения, когато човек има придружаващи заболявания. Коронавирусната инфекция е изучена от медиците в сериозен процент, но за постковид синдрома, медицинската общност няма единно мнение, подчерта инфекционистът.

По думите му настинката е "народно понятие", но се предизвика от различни вируси и е симптом на вирусната инфекция. Ако няма източник, който би ни заразил по въздушно-капков път, дори да сме изложени на ниски температури настинка няма да се прояви, уточни д-р Трифон Вълков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика