Индустриалците искат повече пари за здравна профилактика

OFFNews 23 октомври 2019 в 17:40 1072 0

Повече пари за профилактика, а не за болници и лекарства искат от Асоциацията на индустриалния капитал. В своя позиция по повод приетия днес бюджет на НЗОК АИКБ изказва загриженост за продължаващото влошаване на качеството на здравните услуги и за продължаващото изтичане на кадри извън страната.

От асоциацията препоръчват в Бюджет 2020 да се включат разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система. Според тях новият модел трябва да осигури елиминиране на тежките дефицити и диспропорции при финансирането на здравните дейности, които сегашният модел налага и които правят българското здравеопазване неефективно, a като резултат влошават здравния статус на преобладаващата част от българските граждани.

Индустриалците препоръчват увеличаване на разходите за превенция и профилактика за сметка на разходите за болнична медицинска помощ и разходите за медикаменти. Настояват за въвеждането на модел, при който отклоненията се улавят в ранен стадий и не се печели от лечение на скъпоструващи тежки заболявания, когато е непоправимо късно. 

Според асоциацията заплащането на здравни услуги трябва да е функция на резултатите. Ефективността и ефикасността на здравноосигурителната система ще се повиши, ако се създаде конкурентна среда и се демонополизира дейността на НЗОК.

АИКБ нееднократно е предупреждавала за нереалистично високия брой на пенсиите по инвалидност и отново апелира за предприемане на решителни действия, се казва в позицията.

Индустриалците настояват за продължаване на реформата в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати източването на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни лица, както и болнични листове от здрави хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови