И все пак: Срив на раждаемостта има

OFFNews 03 януари 2019 в 09:09 5439 4

Независимо, че данните в регистъра на ражданията не са актуални, сривът на раждаемостта през 2018 г. е факт. Това показва проучване на бТВ в най-големите болници у нас.

Заради проблема с базата данни никой в държавата, включително министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през миналата година.

Спад в раждаемостта обаче отчитат и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”.

„Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане”, обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом”.

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена Армеец. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.

Д-р Дуков от „Майчин дом” смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Буба

03.01 2019 в 13:07

И ПАК продължавате да лъжете и да публикувате глупости!!! Отворете сайта на НСИ и ще видите, че за миналата година са родени 63 955 бебета(сайта от, който чакате реалните данни през Април). Редно е да се извинете OFFNEWS, голям срам, наистина не очаквах да паднете толокова ниско!!!!! :(

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

03.01 2019 в 11:41

А!!!! Мой си го знаем Молива и българската стъкмистка баир няма .
Но има случаи моливът да отказва да пише от срам. От очевидните лъжи на стъкмистиката..

6162

2

red-army

03.01 2019 в 10:44

....и все пак не са 46 хиляди а по-скоро 66 хиляди бебета.... Така де здраво ни подведохте са нелепицата н нова година. Няма нужда да продължаватае да увъртате. Извинете се и друг не препечатвайте лъжи.

Ако ще говорим за непълнолетни майки и колко е зле, дайте статитстика, а не пишете поредна порция празни твърдения. Обяснете, какво се прави, за да се намалят непълнолетните майки.

Ако ще обсъждаме на колко години жените раждат дайте статистика, Дайте да сравним с Хърватска, Германия, Румъния, Русия. Какви са тия хвърлени в нищото думи? Само и само да кажете, че е зле....зле и си го знаем...няма да ни стане по-хубаво с лъжите Ви.