Хинков: Ще има дезинфекция в наводнените от пороите райони, няма замърсяване на Черноморието ни

OFFNews 18 юни 2023 в 14:00 2103 1

Христо Хинков

Снимка БТА/Асен Тонев - Архив

Министърът на здравеопазването Христо Хинков

След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията у нас, РЗИ-ата в най-засегнатите области имат препоръка да се извърши дезинфекция. Това е стандартна процедура, за да се премахне всичко, което може да предизвика зараза. Към момента няма опасност за нашето Черноморие, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по Нова тв.

„За момента няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. Правят се периодични проби. Имаме готовност, ако се повиши замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се увеличи честотата на вземане на проби. От специалистите, с които разговарях в министерството, получих уверение, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето всъщност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване”, подчерта той. 

Плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата, което създава опасност за здравето, съобщи днес градския съвет в официалния си телеграфен канал "Одеса официално", съобщи БТА. 

Съобщава се, че това решение е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет. На свой ред Одеската областна военна администрация (ОВА) отбеляза, че не се препоръчва и разходка по крайбрежието и риболов. 

Градските власти съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха там да е открит причинител на холера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки