Гинеколог: Оптималният период за раждане на първо дете е между 25 и 35 години

OFFNews 31 януари 2024 в 13:11 836 0

новородено

Снимка Pixabay

Новородено

Най-подходящият, оптималният период от медицинска гледна точка за раждането на първо дете, е между 25 и 35 години. Знае се, че след тази възраст жената започва да изчерпва яйчниковия си резерв, но това не означава, че жените над тази възраст не могат да забременеят, да износят плода и да родят, обясни за БТА д-р Стефан Миринчев и добави, че това е само един от аспектите, свързани с репродукцията на жената.

Д-р Миринчев е с над 25 години опит в акушерството, гинекологията и онкогинекологията. Специалистът коментира късното майчинство, при което жени на 50 години забременяват, възползвайки се от възможностите на съвременната репродуктивна медицина.

Благодарение на постиженията на съвременната медицината ние сме свидетели на случаи, при които жени забременяват и износват успешно дори след възраст 54-55 години. От здравна и социална гледни точки майчинството на 50 години обаче не е като това на 25. Потенциалът на съвременните акушерство, фармация и неонатология по всякакъв начин биха могли да осигурят репродукция на жената във възраст, различна от оптималната. Това от една страна би могло да влоши вече настъпили заболявания, но от друга- в голяма степен да спомогне за диагностиката и лечение на други новооткрити такива. Тук най-важна е жената-пациент, защото тя е "теренът", на който се случват забременяването, протичането на бременността и раждането. Защото жена на 50 няма здравето - общото и гинекологично на една 25-годишна жена. Вече ги има типичните болести на тази възраст: хипертонична болест, преддиабетните състояния, наднорменото тегло, промените в опорно-двигателния апарат, настъпва т.нар. предклимакс и т.н., казва лекарят.

Д-р Миринчев препоръчва поне веднъж годишно жените да се подлагат на профилактичен гинекологичен преглед.

Затлъстяването, некачественото хранене, пушенето, все по-високата честота на сексуално-пренасяните инфекции, употребата на наркотици и алкохол, повишените нивата на радиация, които се поемат ежедневно от употребата на телефони и компютри са сред факторите, които биха могли да повредят репродукцията и могат да доведат до безплодие, посочва специалистът.

По думите му профилактичните прегледи при мъжете не са по-малко важни, за да избегне двойката репродуктивната медицина.

"Въпрос, който за съжаление почти не намира място в обществения дебат или се пренебрегва. При тях е препоръчително след 40 години посещение при уролог, предпазването от инфекции като хламидийната, папиломавирусната и др", поясни д-р Миринчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика