Фирмата, заради която има проблем с е-направленията, се извини на лекарите

Доставчикът на медицински софтуер се оплака от липсата на държавно финансиране

Янка Петкова 03 юни 2022 в 13:57 1888 1

Снимка Pixabay

Фирма "Контракс", заради която има проблем с е-направленията, поднесе извиненията си на общопрактикуващите лекари. В писмо до България лекарски съюз (БЛС) от доставчика на медицински софтуер уверяват, че специалистите ѝ работят по отстраняване на проблемите и те се решават "в рамките на деня".

Фалстарт на е-направленията

Оттам подчертават, че отново поставят въпроса с липсата на финансиране от страна на държавата в лицето на МЗ и НЗОК за развитие на софтуерните продукти за здравните служители за сметка на централните системи на здравните ведомства.

"Това принуждава компаниите-разработчици самостоятелно да финансират развитието на медицинските софтуери, а увеличаването на абонаментните такси е труден процес и не може да покрие инвестициите. Неколкократното поставяне на този проблем досега не е довело до разрешаването му", пишат от "Контракс".

По-рано днес зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че проблемният доставчик на медицински софтуер държи 60% от пазара. По думите му в Българския лекарски съюз са "засипани със сигнали", а това че лекарите не могат да подадат информация към Националната здравно-информационна система (НЗИС), означава, че трудът им не се регистрира.

Д-р Брънзалов: Проблеми има с един доставчик на медицински софтуер, който владее 60% от пазара

Ден след въвеждането на е-направленията при джипитата варненски общопрактикуващ лекар заяви, че програмите непрекъснато се обновяват, няма достъп до Националната здравно-информационна система, а лекарите са все така затрупани с бумажщина, въпреки обявената дигитализация в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!