Д-р Брънзалов: Проблеми има с един доставчик на медицински софтуер, който владее 60% от пазара

OFFNews 03 юни 2022 в 09:52 1525 0

д-р Николай Брънзалов

Снимка БГНЕС

д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС

Проблем имаше основно с една единствена фирма доставчик на медицински софтуер. За съжаление, тя владее около 60% от пазара и в цели райони на страната общопрактикуващите лекари не могат да въвеждат каквито и да било данни, коментира по Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на УС на БЛС.

По думите му в Българския лекарски съюз са "засипани със сигнали", а това че лекарите не могат да подадат информация към Националната здравно-информационна система (НЗИС), означава, че трудът им не е регистриран, обясни той.

Коментарът на д-р Брънзалов е по повод фалстарта на е-направленията, които трябваше да започнат да издават личните лекари. Варненски медик обясни, че е-системата по никакъв начин не облекчава труда на джипитата, а по-скоро създава допълнително работа и губи време, което може да бъде посветено на пациентите.

Фалстарт на е-направленията

От вчера насам програмите непрекъснато се ъпдейтват, 20% от работното ми време отива в опити да въведа нещо в системата. Все още никой няма достъп информацията в НЗИС, не можем да влезем в е-досието на пациента, просто сме едни статистици, които правят база данни на НЗОК. На колегите им е писнало. Според мен с това нововъведение ще бъде намален броят на прегледите, което ще донесе икономии на Касата", каза общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов.

В отговор д-р Брънзалов посочи, че при "такъв рязък завой към е-документи, които се обменят по електронен път може да се очаква да има затруднения в началото.

"На този етап едва ли пациентите ще разберат ползите от е-здравеопазването, трябва да се включат и болниците, за да имат напълно окомплектовано здравно досие. И когато отидат на преглед специалистът, ако му дадат разрешение, ще може да провери всичко попълвано до този момент и да назначи точното лечение. Ползите от е-здравеопазването тепърва ще се усещат, категоричен бе д-р Николай Брънзалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови