Фалшиви болнични няма. Има такива, които не кореспондират със здравословното състояние на пациента

OFFNews 18 февруари 2020 в 10:45 2414 0

Снимка Архив

Фалшиви болнични листа няма. Има такива, които не кореспондират с конкретното здравословно състояние на пациента, но да се нарече един документ "фалшив" е много тежко обвинение.

Това заяви по БНТ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС.

Той обясни, че болничният е финансов документ, а издаването на финансови документи с невярно съдържание е престъпление.

"Не приемаме по никакъв начин този израз "фалшиви болнични" и никога няма да го приемем. Много взе да се повтаря тая дума и накрая взе обществото да я приема", каза още специалистът.

Според него този разговор е бил провокиран в момента, когато работодателите и НОИ са решили, че не искат да плащат първите три дни на болничния лист. Становището на БЛС е, че след като работодателя и наетият от него работник солидарно плащат социални услуги, тези средства не отиват в джоба на работодателя, та да заплаща той тези три дни от болничния лист.

Д-р Брънзалов коментира и другото предложение - личният лекар да може да издава само седем дни непрекъснат болничен. Според него това по никакъв начин няма да реши проблема с въпросните три дена, само ще създаде допълнително натоварване на системата на здравеопазването, включително и административно.

По повод идеята за второ лекарско мнение на лекар, посочен от работодателя или РЗИ, д-р Брънзалов каза, че РЗИ не е добър вариант, защото не разполага с кадрови и експертен потенциал.

Той беше категоричен, че оценката на лекар може да се прави само от лекар. „Това според нас трябва да се върши от службите по трудова медицина, защото тяхната дейност е заплатена от работодателите и те поглеждат на заболелия човек от друг ъгъл“, заяви зам.-председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови