Експертите: затлъстяването е хронична болест

Усилията на специалистите трябва да се съсредоточат върху приемането на единна стратегия за лечението му

OFFNews 04 декември 2019 в 14:58 1777 1

Снимка Pixabay

Държавите трябва се обединят около тезата, че затлъстяването е хронична болест. Основният приоритет в борбата с него трябва да е задържането на теглото след отслабване, а не постоянното сваляне на килограми, твърди проф. Аря Шарма от Университета "Албърта", Канада, цитиран от The Health Site.

"Представители на много научни общности признават затлъстяването за хронично заболяване, казва ученият по време на презентацията си на конференцията на Международната диабетна федерация. – Това е свързано факта, че дори пациентът да свали килограми за известен период, след време отново ги възстановява. Изключенията от това правило са твърде малко и само го потвърждават. Затова жертвите на затлъстяване трябва да съсредоточат усилията си за съхранение на постигнатото тегло, за сметка на ограничаване на калориите и повече физическа активност. Поне на теория, не е толкова сложно", казва ученият.

Проблемът според него е в това, че съществува "черна кутия", между контрола на приема на калории и тяхното изразходване, която хората игнорират. Според проф. Шарма черната кутия е сложна, ефективна, физиологична система, която е създадена за защита на организма от загубата на тегло. Когато се опитваме да отслабнем, с каквито и да било методи, системата започва да работи против нас. Организмът включва различни механизми на адаптация към загубата на тегло, включително и хормонални изменения, увеличаване на апетита, снижаване на скоростта на метаболизма и термогенезисна активност.

"По-важно е как да съхраним получените резултати по възможно най-добрия начин, а не как най-осезателно да отслабнем. Нужно е обаче да разберем, че при лечението на затлъстяването пациентът трябва стриктно да се придържа към определения му режим на хранене цял живот. Ако пробва една или друга диета само от време на време, никога няма да се справи с наднорменото тегло. Необходима е промяна в поведението, контрол върху това, което яде и спорт. С помощта на тази нова стратегия може да загуби до 5% от телесната си маса. Проблемът е, че загубеното тегло ще се върне върне, ако няма постоянство в изпълнението й. Дори хирургичните операции не са перманентно решение при затлъстяване", твърди експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови