Екшън в сливенската болница: бебе се роди в коридора седалищно и почти задушено

Д-р Стефка Плачкова от спешното отделение реанимира новороденото с усукана пъпна връв

OFFNews 14 март 2023 в 09:11 3744 0

лекари

Снимка МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

д-р Стефка Плачкова и д-р Тодор Суванков

За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен разказа началникът на отделението д-р Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание, съобщиха от лечебното заведение.

Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 процента от случаите раждането се извършва с планирано секцио, посочва д-р Суванков.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21,30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена, казва д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

Всяка секунда е била ценна и екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност, наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там - с възможни рискове за майката, каза д-р Суванков.

Бебето се е родило 3 080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в центъра за спешна медицинска помощ и в отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Имала е много случаи на раждания извън болницата, като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен ѝ благодари за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови