ЕК крие SMS-и между Фон дер Лайен и шефа на ''Пфайзер''

OFFNews 28 януари 2022 в 15:49 1406 1

Снимка Архив/БТА

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови съобщения, които председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и директорът на "Пфайзер" Алберт Бурла са си разменили преди сключването на сделката за ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

В интервю през април Фон дер Лайен разкри, че е разменяла текстови съобщения с Бурла в продължение на месец, докато са преговаряли за сключването на договор за доставка на ваксини. В отговор на запитване за достъп до публична информация от журналист ЕК е отговорила, че няма записи на разменените между двамата текстови съобщения.

"Липсата на особена реакция на това запитване за достъп до публична информация означава, че не е направен опит да се установи дали изобщо е имало такива съобщения. Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК", каза омбудсманът Емили О'Райли, която поиска също ЕК да провери отново за наличието на съответните съобщения и да отговори на препоръките до 26 април. "Омбудсманът заключи, че става въпрос за лошо управление", посочи институцията в изявление.

Говорител отказа коментар по темата, но заяви, че ЕК ще отговори на омбудсмана в установения срок. Препоръките на омбудсмана не са юридически задължаващи, но обикновено водят до засилен контрол от страна на Европейския парламент.

По-късно представител на ЕК заяви, че текстовите съобщения засега не се разглеждат засега като документ и затова не попадат в обхвата на правилата. Според говорителя правилата не предвиждат всяко разменяно съобщение да се пази.

Говорителят заяви, че Фон дер Лайен е общувала с кого ли не, за да осигури достатъчно ваксини против коронавирус за европейците. Той поясни, че в преговорите с производителите на препаратите са участвали представители на ЕК и на държавите от ЕС.

Според него това, че Фон дер Лайен и Бурла са си писали съобщения, е обяснимо, защото са обсъждали въпрос от висок обществен интерес. Говорителят заяви, че ЕК ще отговори на европейския омбудсман дали съобщенията се пазят.

"ЕК е станала по-малко прозрачна, по-малко подотчетна пред ЕП и откровено казано по-откъсната от европейската демокрация", каза либералната евродепутатка София ин'т Велд, която е от същата парламентарна фракция в ЕП, от която е и партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред".

Сделката, сключена след преговори чрез текстови съобщения и телефонни разговори, както признава самата Фон дер Лайен в интервю за в."Ню Йорк таймс", е най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини срещу COVID-19, като ЕС се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех" с опция за покупка на допълнителни 900 милиона дози.

Когато сделката бе официално обявена през май, ЕС вече бе подсигурил стотици милиони дози ваксини от няколко фармацевтични компании, включително още 600 милиона дози от "ПФайзер"/ "Бионтех" по два предишни договора с двете компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови