Египетска ваксина срещу коронавирус показва обещаващи резултати

Страната разреши употребата на противовирусните хапчета на Мерк и Астра Зенека

OFFNews 07 февруари 2022 в 16:19 1062 0

Снимка Getty Images

Първата египетска ваксина срещу коронавирус "КОВИ-ВАКС" (COVI-VAX) показва обещаващи резултати при клиничните изпитвания, заяви ръководителят им Осама Азми, цитиран от в. "Ал Ахрам", предаде БТА.

По думите му в процес на изпитване е и египетско лекарство срещу COVID-19. Става дума за хранителна добавка, която би могла да се приема както за профилактика, така и при терапия.

Клиничните изпитвания на "КОВИ-ВАКС" започнаха през ноември. Тогава Азми посочи, че очаква да продължат между шест и девет месеца. Ваксината е съвместна разработка на Националния изследователски център и частната биотехнологична компания "Ваксин вали" (Vaccine Valley).

Египет сключи договор с китайската фармацевтична фирма "Синовак байотех" (Sinovac Biotech Ltd.) за местното производство на ваксината ѝ срещу коронавирус в държавното предприятие "Ваксера" (Vacsera) в град Шести октомври в близост до Кайро.

В края на януари Агенцията по лекарствата одобри за спешна употреба медикамента "Молнупиравир" (Molnupiravir) на "Мерк" (Merck) и даде разрешение на пет египетски компании да го произвеждат. Ръководителят на регулатора Тамер Есам информира, че до момента са произведени 25 000 опаковки, като страната разполага със сурови материали за още 150 000.

В края на януари Египет получи и първата доставка от медикамента "Евушелд" (Evusheld) на "АстраЗенека". Египет е първата африканска и четвъртата страна в света, която получи препарата на британско-шведската компания. Той е комбинация от две синтетични антитела и ще бъде използван като превантивна терапия за хора, при които липсва адекватен имунен отговор след ваксинация срещу COVID-19 заради съществуващи заболявания.

В неделя Египет регистрира 2301 заразени с COVID-19, с което общият брой на регистрираните случаи от началото на пандемията става 439 651.

Министерството на здравеопазването съобщава за 59 починали и 3321 оздравели през последните 24 часа. Общият брой на починалите достига 22 936, а на оздравелите - 372 332.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!