Двойките, които планират инвитро, е добре да се ваксинират срeщу COVID-19

Европейската асоциация по човешка репродукция обяви препоръките си за имунизацията и дейностите по асистирана репродукция

OFFNews 11 юни 2021 в 14:02 1386 0

Двойките, които планират зачеване инвитро, трябва да се окуражават да се ваксинират. Това важи в особено голяма степен за жените, които са във висок риск от заразяване. 

Такива са препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) във връзка с ваксинацията срещу COVID-19 и дейностите по асистирана репродукция.

Информацията за въздействието на ваксината срещу COVID-19 върху дейностите по асистирана репродукция и евентуална бременност е недостатъчна. Въпреки това, а и на база информацията за одобрените за прилагане ваксини, позицията на ESHRE е, че пациентите трябва да се окуражават да се ваксинират, като това важи в особено голяма степен за жените, които планират зачеване, но са във висок риск от заразяване.
ESHRE препоръчва на жените и мъжете, които нямат достъп до ваксина или не желаят да им се поставя така, да не бъде отказвано лечение на инфертилитет.

Разумно е отлагането на стартирането на дейностите по асистирана репродукция с поне няколко дни след поставянето на ваксината, за да се даде възможност на евентуалния по-силен имунен отговор да отмине.

Асистирана репродукция следва да се отложи при жени с ярка изява на странични ефекти при ваксиниране срещу COVID-19 до изясняване на здравния им статус и възстановяването им до степен да могат да заченат и износят бременност без проблем.

Бременните жени са с повишен риск от усложнения при заразяване с COVID-19. Редица ваксини вече се приемат за безопасни по време на бременност, например срещу тетанус и грип. Въпреки това препоръките са решението дали бременна жена да се ваксинира да се вземе след консултация със здравен специалист след оценка на индивидуалните ползи и рискове.

Наличните доклади не отчитат негативно въздействие от ваксинирането по време на периода на зачеване, но данните са ограничени като количество.

Общата препоръка към момента е, че бременните жени трябва да имат достъп до ваксиниране срещу COVID-19.

Препоръките са изготвени от работна група на ESHRE по въпросите на COVID-19. Последното им обновяване, на което се базира настоящият текст, е от 8 юни 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!