Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Доц. Гломб: Бих се подложила на трета доза, ваксинираните през януари още са защитени

Няма вариант някой от мутиралите вируси да остане ограничен само в определена територия, заяви тя. Пикът ще е между 10 и 15 октомври, прогнозира проф. Аргирова

OFFNews 21 август 2021 в 08:09 4339 1

Ще стигнем големи стойности в пика на четвъртата вълна на COVID-19, заради ниските нива на ваксинираните. Но при такова бързо увеличение на случаите, се наблюдава и бързото им спадане. 

Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, по Нова тв. 

Хората, които са се ваксинирали през януари, все още са защитени. Но много страни одобряват третата доза - като бустер, главно при възрастните, заради по-трудното изграждане на имунитет. Аз лично бих се подложила на трета ваксина, обясни специалистът. По думите й - тъй като вирусът мутира, може да се постави ваксина и 20 дни след боледуване. 

Вариантите, които са под наблюдение, са много - тези, които будят безпокойство в Европа, са все още познатите 4 - алфа, бета, гама, делта, каза още доц. Гломб. Но няма вариант някой от мутиралите вируси да остане ограничен само в определена територия, допълни тя, като коментира появилия се в Латинска Америка "Ламбда". 

При 88% от случаите ваксината предпазва от тежко заболяване, обясни доц. Гломб. Тези, които в момента са напълнили болниците, са се заразили преди 2-3 седмици, подчерта експертът. 

Пикът на четвъртата вълна ще бъде малко след като тръгнат децата на училище - между 10 и 20 октомври, прогнозира пък проф. Радка Аргирова, цитирана от БГНЕС. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    6500

    1

    petio01

    21.08 2021 в 11:24

    Доцент Гломб е преболедувала ковид, ваксинирала се е 20-тина дни по-късно и вече се готви за трета доза. А чета за мащабно изследване на нейни испански колеги с извода, че преболедувалите има силен имунитет в продължение поне на година. На кого да вярвам и какво да мисля за човека, който ръководи отдел "Вирусология" в НЦЗПБ? Асистентът в МА д-р Вълков път твърди, че на открито маските пазят до 20%, като не без ирония добави (в интервю за ТВ Европа, 1 август), че ако маските пазеха, нямаше да има нужда от ваксини.