Добър пример: РЗИ Благоевград тества безплатно и контактни лица без симптоми

OFFNews 22 юли 2020 в 12:50 3769 0

Безплатно тестване за коронавирус в Благоевград вече могат да си направят и хората, които нямат симптоми, но са имали контакт с доказано заразен. Направленията се издават след сключено споразумение между РЗИ и здравната каса, съобщи БНТ.

Решението е в резултат на нарасналия брой заразени - 25 души за последното денонощие. 

Досега на безплатен PCR тест право имаха само хората, които след преглед от специалист, получаваха направление. Такива направления вече издават и от РЗИ, но условията за получаване са различни.

Същевременно д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ Благоевград призова общопрактикуващите лекари и самите хората, които не се чувстват добре, да не търсят здравните инспектори за безплатни тестове, а да търсят помощ от общопрактикуващите лекари. Джипитата са тези, които трябва да преценят състоянието на пациентите, и да ги насочат към РЗИ при нужда.

Направленията, издадени от РЗИ-Благоевград, важат и за двете лаборатории в града, които правят тестове за коронавирус.

Около 60 % от капацитетът отделенията в болниците от Благоевград, в които се лекуват заразени с COVID-19, вече е запълнен. Инфекциозното отделение в многопрофилната болница е пълно, пациенти се настаняват се във Вътрешно отделение, както и в помещенията на досегашните Ушно и Очно отделения. Болните, които са хоспитализирани, но 3 дни без температура, дори при положителен резултат, се изписват и се поставят под карантина, за домашно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!