До две седмици ще се знае ефикасна ли е ваксината на Пфайзер срещу новия щам

OFFNews 28 декември 2020 в 16:17 2476 0

Резултати от изследванията за ефективността на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" срещу новата мутация на коронавируса ще се появят в близките две седмици, обяви пред германския тв канал Це Де Еф председателят на постоянния комитет по ваксините на германския институт по вирусология "Роберт Кох" Томас Мертенс.

"Според данните, с които разполагаме сега, ваксината би следвало да действа. Смятаме и се надяваме, че ще получил резултати след седмица или две, за да можем да кажем точно как препаратът действа на мутацията", каза експертът. Той добави, че ако се налага, ваксината ще може да бъде преработена в "относително кратки срокове".

За новата мутация на коронавируса съобщи британският министър на здравеопазването Мат Ханкок на 14 декември. Според британски учени с този вариант на новия коронавирус вероятно е свързано бързото разпространение на заразата в югоизточната част на Англия. На 19 декември британският премиер Борис Джонсън съобщи, че по предварителни данни новата мутация може да е до 70 на сто по-силно заразна и уточни, че засега няма данни да е по-смъртоносна.

На 24 декември в Германия е регистриран първият случай на заразяване с новата вариация на коронавируса. Положителният тест бил при жена, пристигнала от Великобритания с полет до Франкфурт на Майн. Тя е в изолация. Мутацията на вируса вече е открита в множество страни в Европа и по света. Заради нея бе наложена транспортна блокада на Великобритания, която бързо бе отменена, но много страни по света продължават да прилагат ограничения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада