Проф. Коста Костов: COVID-ваксините трябва да са ефективни и за новия щам, но трябва да сме нащрек

OFFNews 21 декември 2020 в 20:16 4390 1

"Оптимизмът трябва да е умерен, защото "се насладихме" на артистичния характер на вируса. Трябва да сме нащрек и да го наблюдаваме". Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести по повод новия щам на COVID-19, открит в Обединеното кралство.

Костов добави, че повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия щам, който завладя Великобритания.

"Тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам", добави той. 

Новият щам на коронавируса бе забелязан в Обединеното кралство още през септември. Значимостта му обаче нарасна, защото в средата на ноември се оказа, че 28% от новозаразените са с него. В средата на декември този процент вече е 62. В щама са открити 23 генетични мутации, коментира още Костов. 

По думите му новият щам е 70% по-инфекциозен от другите. "По-важното и успокояващо е, че засега той не се проявява с по-тежко протичане на заболяването".

Според някои учени това разпространение на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус.

Костов допълни, че въведените ограничения през последните седмици вече дават резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2970

1

tempuser01

21.12 2020 в 22:13

Въведените ограничения едва ли ще дадат резултат само за 1 (един) ден, колкото изтраяха. Зеленчукосъбирачи и ресторантьорохигиенисти от юкей продължават да прииждат на тълпи. Даваха ги и по теуевизията ужасно възмутени как па така те са от лъндн, а некой ще им пречи да си вирусоразпространяват в родината.
 
X

Да помогнем на украинските деца!