До 2 месеца ще има и у нас адаптирани ваксини срещу новите щамове на Covid-19

Ангел Марковски 11 август 2022 в 21:40 2953 1

Професор Радка Аргирова

Снимка БТА/Цветомир Петров

Професор Радка Аргирова

В края на месец септември, или през октомври се очакват адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини срещу Covid-19, които да се справят и с подвариантите на коронавируса. Това съобщи тази вечер в Стара Загора проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Българския борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

По покана на Народно читалище „Родина“ проф. Аргирова бе гост в Дома на архитекта, където беше представена документалната книга „Псевдоним Вирус с окраска диверсия” на журналистката и писателка Юлия Пискулийска, която разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас.

В България сега има 4500 болни от СПИН, каза Аргирова, която е основател на първата потвърдителна лаборатория на болни от СПИН в България. „ За разлика от 1981 г. когато беше описан първият случай на болен от СПИН в света, днес тази диагноза не е равносилна смъртна присъда“, каза известният ни вирусолог. Според нея вече има 40 лекарства, които удължават човешкия живот до биологичните му възможности.

В Стара Загора проф. Радка Аргирова идва за първи път през 1987 г. , когато става първи консултант на Телефон на доверието, който организират клиничният психолог Красимира Лазарова и журналистката Нели Филипова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови