Депутатите отхвърлиха промените в Закона за здравето

OFFNews 05 юни 2014 в 19:29 1481 0

Депутатите отхвърлиха промените в Закона за здравето

След два часа обсъждания депутатите в парламентарната здравна комисия отхвърлиха промените в Закона за здравето, внесени от Министерския съвет.

Промените предвиждат разрешителните за откриване на нови болници да се дават още на ниво инвестиционно проектиране от здравното министерство и след одобрение на министъра, регламентират създаването на електронна здравна карта, създава се задължителна национална здравна карта и задължителна акредитация за всички лечебни заведения, връщат се арбитражните комисии, както и промяна на статута на Съвета за цени и реимбурсиране, който да премине под шапката на Министерството на здравеопазването.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че не вижда причина Съветът за цени и реимбурсиране да бъде премахнат, след като работи.

В рамките на една година в Съвета са обработени 800 процедури и са намалени цените на 1300 лекарства, посочи Атанасова. По думите й превръщането на Съвета в структура на здравното министерство дава възможност за корупционни практики.

Целта на тази промяна е здравното министерство да поеме контрола върху лекарствената политика, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

От ДПС обявиха, че ще гласуват за приемането на законопроекта, но бяха категорични, че в него има много неща, които трябва да бъдат променени между първо и второ четене. Те се обявиха, че даването за разрешение на откриване на нови болници от здравния министър може да доведе до поява на корупционни практики до ликвидиране на конкуренцията.

След гласуване законопроектът беше отхвърлен, като 10 депутати гласуваха „за“, 7 - „против“, а 3 се въздържаха.
ГЕРБ и „Атака“ отхвърлиха реформата в здравеопазването. Така здравният министър Таня Андреева коментира резултатите от гласуването на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови