Депутатите единодушни за по-строг контрол върху лекарствата

OFFNews 13 декември 2023 в 15:57 779 0

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Народно събрание

Депутатите подкрепиха единодушно законопроект, с който се предвижда по-строг контрол върху лекарствоснабдяването у нас. Със 177 гласа "за" на първо четене бяха приети промените в Закона за лекарствата в хуманната медицина, предложени от ГЕРБ.

Законопроектът цели да се подобри проследимостта на лекарствените продукти и да се ограничи възможността за нерегламентиран паралелен износ. Това става възможно с въвеждането на задължение за Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да предоставя информация на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за свързаността на националния номер за идентификация на определен медикамент с верификационния код на всяка негова опаковка.

Така според вносителя Лъчезар Иванов ще може да се проследи за коя опаковка заплаща Националната здравноосигурителна каса. Предвижда се лекарствата, за които не е предоставена информация за кода на ИАЛ, да бъдат изключвани от Позитивния лекарствен списък (медикаменти, заплащани напълно или частично от НЗОК).

"По-голяма прозрачност в лекарствоснабдяването, засилване на контрола на държавата, прекъсване на порочните практики за заобикаляне на закона", аргументира предложенията Иванов.

"Не можем да оставим свободния пазар да работи самостоятелно, без намеса на държавата. Лекарствената търговия трябва да се ограничи, видяха се нерегламентираните практики за износ на лекарства, ще подкрепим предложението", изтъкна в изказването си проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

"Предложението има по-скоро технически характер, но е стъпка в решаването на проблема с недостига на лекарства у нас. Такова е становището и на НПО сектора", каза Георги Гьоков, който потвърди подкрепата на "БСП за България".

Не получи одобрение законопроектът на "Възраждане", с който се предвижда да има денонощна аптека във всеки областен център, както и апарати за лекарства без рецепта в труднодостъпни и малки населени места. Предложението бе отхвърлено с  32 гласа "против", 42 "въздържал се" и 57 "за".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!