Държавата си върна 8,5 млн. лева за строителството на Националната детска болница

OFFNews 21 декември 2022 в 17:38 1064 0

Детска болница

Снимка Ваня Милева

Строежът на мястото, където трябваше да бъде Националната детска болница

"Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е възстановила 8 564 804 лв. от депозита, отпуснат на ДЗЗД "Детско здраве" с извънсъдебно споразумение. 

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Така държавата е успяла да си върне по-голямата част от аванса, отпуснат за проектирането и строителството на Национална детска болница..

Общият размер на сумата, отпусната авансово на консорциума, беше 9 213 333,24 лв. От нея като признати разходи са приспаднати 648 528,89 лв.

Здравната инвестиционна компания е признала единствено изпълнените по силата на прекратения договор разходи за: застраховки, за проектни проучвания, за изработване на задание за изменение на Подробен устройствен план – Изменение на план за застрояване и разходи за изработване на проекти План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци за разрушаване на съществуващи конструкции".

С постигането на това споразумение се възстановява голяма част от преведения депозит и се намаляват негативните последици от сключването на договор за инженеринг, като се избягват съдебни разноски и заплащане на високи държавни такси и хонорари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика