ДАНС: Кандидатът за управител на НЗОК е нарушил Закона срещу изпирането на пари

OFFNews 26 юли 2023 в 15:06 1253 0

Станимир Михайлов

Снимка БГНЕС

Станимир Михайлов

Шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев обяви в писмо до Народното събрание, че кандидатът за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов е нарушил Закона срещу изпирането на пари.

В Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД.

Това се посочва в официално писмо до председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с процедурата за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Процедурата беше открита на 14 юли. Станимир Михайлов е единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той е предложен от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

В понеделник Михайлов беше изслушан в здравната комисия в парламента. В отговор на въпрос на депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Валери Лачовски дали е укривал собственост на фирма и защо не е подал декларация в указания срок, Станимир Михайлов отговори, че е разгласил кои са крайните собственици на дружеството „Балкан кредит“ АД.

Независимо от името на фирмата, тя никога не се е занимавала с кредитна дейност, защото никога не е кандидатствала и не е получавала такъв лиценз от съответния регулатор. Тази фирма се е занимавала единствено и само с консултантска дейност, като обемите в работата ѝ са сравнително малки. Като консултант през 2018 или 2019 г., във връзка с промени в Закона за мерките срещу изпирането на мръсните пари, аз лично подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм посочил кои са крайните собственици, с какво точно се занимава фирмата и всичката останала информация, която беше поискана, каза тогава Михайлов.

По думите му юрисконсултът на фирмата е пропуснал да подаде декларацията. „Аз съм изпълнителен директор. След като за това нещо подлежим на административна глоба, ние ще си я заплатим“, добави още Станимир Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика