Ефективно разпределение на средствата на НЗОК обеща кандидатът за управител на здравния фонд Станимир Михайлов

OFFNews 24 юли 2023 в 17:14 815 0

Станимир Михайлов

Снимка БГНЕС/Яна Галанова

Станимир Михайлов, кандидат за управител на НЗОК

Ефективно изразходване на средствата, изграждане на система за обратна връзка с пациентите, надграждане или обновяване на е-системата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и интегрирането ѝ с НЗИС са сред основните приоритети на кандидата за управител на НЗОК, предложен от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Станимир Михайлов.

Неговата кандидатура беше разгледана днес в Комисията по здравеопазването. Михайлов отговори на въпроси на депутати и журналисти.

Очаквано, кандидатът акцентира върху по-ефективното изразходване на средствата на здравния фонд, като решение предложи създаването на звено за анализ и контрол на риска, което първоначално ще разчита на "естествен", а впоследствие и на изкуствен интелект.

Във връзка с изкуствения интелект Михайлов отбеляза все още недовършената интеграция на информационната система на Касата с НЗИС. Той предлага и въвеждане на е-система за лечението в чужбина на деца и възрастни, с което би се ускорила процедурата по одобряването и финансирането му. Кандидатът разчита на електронизацията и за предписването и отпускането на лекарства с рецепта. Предлага да се въведе верификация в болничните аптеки, с което да се прекъснат възможностите за злоупотреба с лекарства за онкоболни. 

Краткосрочна цел на Михайлов е завършването на преговорите по подписването на Националния рамков договор със съсловните организации - Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз. По думите му увеличаването на Клиничните пътеки ще допринесе за постигане на нивата на заплатите, утвърдени в колективния трудов договор.

Особено внимание кандидатът отдели на финансирането на лечебните заведения и подпомагането при разкриване на аптеки  - в труднодостъпните райони.

Той декларира подкрепа за политиката на насочване на повече средства към извънболничната помощ и дейностите за профилактика.

Михайлов се обяви за създаване на критерии за последваща хоспитализация, за подобряване на достъпа до лекарства с разширяване на позитивния лекарствен списък и включването на генерични форми.

"Необходимо е разширяване на политиките към пациентите, което е в основата на всички услуги на НЗОК", категоричен бе той. И посочи, че ще се стреми да намали административната тежест и бюрокрацията за пациентите чрез електронното здравеопазване. По думите на кандидата "трябва да се спре с разхождането на пациентите за протоколи и предписания".

Във времето за отговор на въпроси от журналисти и народни представители Станимир Михайлов заяви, че при сключване на договори с лечебните заведения трябва да се спазва механизма за анализ на потребностите на съответната РЗОК и да не се предоставя безусловно съгласие от страна на фонда за всяка новозаявена дейност.

Кандидатът за управител на Касата декларира, че ще работи "в дух на партньорство и диалог" със съсловните организации, вземайки предвид експертизата им със създаването на съвместни комисии при обсъждане на въпроси от тяхната компетентност.

Михайлов се обяви за стриктно спазване на правилата и повишаване на квалификацията на контролните органи, извършването на проверки според анализа на риска.

В отговор на въпрос той заяви подкрепа за целево финансиране на болниците и осигуреността с лекарства в труднодостъпни райони; прогенерични политики; въвеждането на обратна връзка за ефективността от скъпоструващите лекарства.

С цел овластяване на пациента той предлага да се създаде система за изпращане на съобщения до осигурените лица за проведено лечение. Смята, че са необходими информационни кампании, с които да се стимулират пациентите да бъдата активна страна в процеса.

Друг въпрос към него беше свързан с финансовите резултати на болница "Лозенец", на която кандидатът е председател на Съвета на директорите.

Михайлов отговори, че приходната част на лечебното заведение е увеличена, а задълженията са намалели от 18 на 11 млн., от които 5 млн. лв. са просрочените.

В отговор на въпрос от председателя на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов, Станимир Михайлов заяви, че Законът за обществените поръчки трябва да е в сила и при закупуването на лекарства и медицински изделия от частните болници. 

Комисията излезе с предложение парламентът да разгледа кандидатурата на Михайлов за управител на зНЗОК с мандат до 12 март 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика