ДАНС е открила несъответствия в решението за ''Мама и аз''

Янка Петкова 26 юни 2024 в 16:24 4083 0

Снимка Скрийншот

Проект за частна болница "Мама и аз" в София

Държавната агенция "Национална сигурност" е открила несъответствия по процедурата за одобряване на частния проект за изграждане на болница "Мама и аз" в София. Това стана ясно по време на изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, поискано от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Несъответствията са установени при проверката, която се извършва по сигнал на министър-председателя Димитър Главчев в Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Тя трябва да установи как трите институции са стигнали до одобряването на проект за още една частна болница в столицата.

Повод за изслушването на Тончев бяха поисканите от ДАНС обяснения от членовете на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница и фондация "Даная" по сигнал на "Търговска лига - Глобален аптечен център" АД. 

Опасен* съвет за Национална детска болница

"Търговска лига - Глобален аптечен център" АД е инвеститорът, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница "Мама и аз" в София беше отхвърлен за втори път през април тази година. Това се случи след като Обществения съвет за изграждане на национална детска болница излезе с позиция, че частният проект ще бламира националния. В подкрепа на становището им се обявиха и президентът Румен Радев, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Реакциите принудиха служебния премиер Главчев да оттегли решението на правителството.

Инвеститорът на частната детска болница се отказа, ще смени името ѝ

В отговор от "Търговска лига" бе подаден сигнал до Софийска градска прокуратура, която образува проверка. В резултат на прокурорската проверка ДАНС изиска обяснения и становища от членовете на Обществения съвет и фондация "Даная".

В позиция до медиите частният инвеститор посочи, че проектът не е за изграждане на детска болница и че в лечебното заведение се предвижда само едно педиатрично отделение. От справка на ИАМН стана ясно, че освен педиатрично отделение са били предвидени и 10 педиатрични клиники по различните групи заболявания. От "Търговска лига" отправиха и обвинения към председателя на Съвета проф. Иван Литвиненко за оказан натиск срещу "Мама и аз".

По време на изслушването на председателя на ДАНС народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Елисавета Белобрадова запита на какво правно основание ДАНС привиква членове на Обществения съвет и фондация "Даная"; как с действията си те са застрашили националната сигурност; има ли оценка на риска (за сигурността на държавата, б. а.) и проверка за целесъобразност по сигнала, и откога ДАНС извършва проверки по частни сигнали.

В отговор Тончев посочи, че агенцията е действала законосъобразно, тъй като е работила по назначената проверка на прокуратурата. Председателят на ДАНС не даде убедителен отговор как с действията си членовете на Съвета и фондация "Даная" са застрашили националната сигурност, посочвайки като довод, че здравеопазването е елемент на сигурността. Не стана ясно и извършени ли са оценка на риска и проверка за целесъобразността на сигнала. 

По време на изслушването за първи път стана известно и съдържанието на сигнала от "Търговска лига", който не е бил предоставен на извиканите да дават обяснения. Той е подаден от изпълнителния директор на "Търговска лига" Таквор Бохосян и в него се твърди, че "с действията си членовете на Обществения съвет, както и Ани Стоянова и Кремена Кунева, са въздействали „незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което е довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г". В текста, представен от Тончев, се посочва още, че "по този начин се реализира брутална намеса, която е осуетила важна за хората инвестиция в интерес на обществото".

Във времето за въпроси, народните представители от ГЕРБ и ДПС, които преди месеци гласуваха за ускореното изграждане на национална детска болница като пръв приоритет, не заявиха отношение. Проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" риторично запита дали всеки гражданин, който изрази мнение срещу частен субект, трябва да се чувства застрашен от проверка на ДАНС и има ли "Търговска лига" по-особен статут.

От БСП използваха момента да реанимират идеята си за отмяна на статута "търговски дружества" за държавните и общински болници. "Възраждане" припомниха позицията си, че частните лечебни заведения не трябва да се ползват от обществен ресурс, а от "Величие" заявиха, че ДАНС си върши работата.

След изслушването Манол Пейков от "Продължаваме промяната - Демократична България" съобщи, че парламентарната му група ще поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Проверката на ДАНС по искане на премиера Главчев все още не е приключила. От нейните заключения може да стане ясно какви са откритите "несъответствия". Междувременно в процедура за придобиване на разрешение е друг веднъж отхвърлен проект на "Търговска лига" - изграждането на болница "Сърце и мозък" в Казичене. 

И пак! Здравното министерство пусна процедура за нова болница на Търговска лига в Казичене

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови