Лекари от Велико Търново спасиха пациент, глътнал зъбната си протеза

Янка Петкова 21 юни 2024 в 11:27 9370 2

Снимка МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Областната многопрофилна болница "Д-р Стефан Черкезов"

Лекари от болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново спасиха пациент, погълнал зъбната си протеза.

Специалистите от отделението по гастроентерология приемат по спешност 52-годишен мъж, чиято протеза е заседнала в хранопровода. Сложната ендоскопска (безкръвна) операция по изваждане на чуждото тяло е извършена от началника на отделението д-р Яна Колева, съобщават от лечебното заведение.

Пациентът търси помощ в спешното отделение в сряда вечерта. Разказва, че часове по-рано, по време на хранене, внезапно почувствал откачване на протезата и я погълнал с храната. На мъжа е направена рентгенова снимка на белия дроб, на която се вижда, че протезата е заседнала в хранопровода.

Ендоскопията отне около 45 минути, като в тези случаи е необходима изключителна прецизност. Проблемът при изваждането произлизаше от факта, че металната кука беше фиксирала протезата към стената на хранопровода. Това криеше рискове за нараняването му. За радост на пациента, успяхме да я освободим и извадим, разказва д-р Яна Колева.

Д-р Яна Колева, снимка: МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Пострадалият е в добро състояние, без данни за усложнения, все още е под лекарско наблюдение.

Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие. Например преди няколко години пациент поглъща цяла, необелена наденица, която засяда във физиологично стеснение на хранопровода. Тя отново се отстрани по ендоскопски път. При тези манипулации най-голям риск крият твърдите тела, с остри ръбове. При тях съществува опасност от нараняване на хранопровода и последващи усложнения като кървене, тежки възпалителни процеси в белия дроб и в структурите около хранопровода, перфорации, допълва още д-р Колева.

Препоръката на специалистите е при подобни инциденти незабавно да се търси лекарска помощ.

Ендоскопските изследвания представляват огромна част от работата в отделението на великотърновската болница. От началото на 2024 г. до този момент са извършени над 740 интервенции. При тях се извършват и манипулации по отстраняване на полипи, спиране на кръвотечения, отчитат от лечебното заведение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    2

    dolivo

    21.06 2024 в 14:50

    то да пръцне някой, новина

    200

    1

    демотиватор

    21.06 2024 в 12:51

    "Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие."

    И такива ли се навъдиха вече...?! (ジ)
     
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София