Петровден е, св. Петър и Павел не дават да се работи

OFFNews 29 юни 2024 в 05:41 5302 0

Днес е Петровден, християните почитат св. Петър и Павел

Снимка Архив

Хиляд ипразнуват имен ден на Петровден

Християните почитат апостолите свети Петър и Павел днес, народът празнува Петровден. Имен ден - освен Петър и Павел, имат и Камен, Павлин, Петя, Павлина, Патриция, Петрана и Преслава. 

Името Петър е от гръцки произход и означава "камък, скала". 

Свети Петър е любимият апостол на Исус Христос

Според народните вярвания свети Петър държи ключа за рая, а св. Павел му е брат-близнак. Според православния календар свети Петър е любимият апостол на Исус Христос. Именно Христос дал на бедния рибар Симон от Капернаум на брега на Галилейското езеро името Петър. Той бил брат на ап. Андрей Първозвани и следвал Спасителя до деня на възнесението му. След това свети Петър извършил много чудеса. 

Народът ни вярва, че свети Павел е този, който забранява всякаква работа днес. За да не го разгневят и да предизвика пожар в имота им, хората дори не палели пещта да си опекат хляба. 

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици за разлика от свети Петор. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г., през същата година, през която и свети Петър. 

Ябълки в църквата, пиле на трапезата на Петровден

Празничният Петровден отбелязва края на двуседмични пости. На трапезата традиционно се поднасят пиле и ябълки. Преди това първите ябълки петровки се носят в църквата, за да бъдат осветени. От райския плод се раздава за здраве и късмет, повеляват още традициите в деня на свети Петър.  

На масата се сервира още тиквеник, специално приготвено сирене, наречено "бял мъж" или "кутмач", баница и обреден хляб. 

Какво не се прави на Петровден

1. Не се върши домакинска работа, ако тя може да се свърши в някой друг ден;

2. Не се работи на полето, за да е плодородна годината;

3. Не се чисти;

4. Не се шие; 

5. Не се пали огън. 

Денят на свети Петър и Павел е най-почитаният летен празник.

На 29 юни - Петровден се отбелязва и празникът на българските занаятчии. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов