МВР проверява самоназначил ли си е охрана Иван Демерджиев

Рени Петрова 28 юни 2024 в 20:15 2299 0

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев и настоящият Калин Стоянов

Снимка МВР

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев (л) и настоящият Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е назначил вътрешна проверка защо бившият министър на МВР Иван Демерджиев е бил охранявал и дали си е самоназначил охраната. Това обяви самият Стоянов в парламента по-рано днес, като уточни, че МВР се е сезирало след медийни публикации.

А в публикациите се посочва, че от 3 февруари 2023 година е бил охраняван от служители в Главна дирекция "Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма". Проверка от инспектората на Министерския съвет на Гълъб Донев е установила, че Демерджиев е имал охрана, която да го съпровожда при срещите му с граждани и полицейски служители от областните дирекции.

Според в. "24 часа" охраната на бившия министър била свалена след проверката.  Стоянов разказа, че Демерджиев е пазен от  около "20 човека на смени". 

"Мотиви няма никакви. Изслушайте последователността - около 20 човека са ангажирани с тази охрана, като на сменен режим в автомобил са се движили по четирима човека екип. Това е коствало в рамките на около 40 дни около 20 000 лева. Става въпрос за нощувки, горива, квартирни и т.н. Тогава, когато имаше някаква статия по този повод, охраната по някакъв начин изчезна. Аз все пак бях директор на ГДБОП и виждах как тези хора го съпровождат дори до кабинета в министерството", посочи още вътрешният министър.

По думите на Стоянов лично Демерджиев е разписал доклад, който е изпратил на инспектората, за това, че му трябва охрана, която да го пази и съпровожда при срещите му с граждани.

Няколко часа след изявлението на Стоянов, Иван Демерджиев излезе с позиция, като в личния си профил във Фейсбук е "натиснал бутона на Калин Стоянов и той като послушен изпълнител "огласи" ( може би за трети път ) каква охрана съм ползвал далеч назад във времето".

Бившият вътрешен министър пише още, че е определен като застрашено лице и от съответната комисия с представители на ДАНС и НСО заради заплаха за живота ми.

"Аз самият никога не съм си назначавал охрана. Добре е Калин Стоянов да изясни обаче кой и защо назначи охрана на всичките му ментори от сглобката и как и кога е преценено да се засили част от същата. Добре е да изясни как две години като шеф на ГДБОП, а в последствие и министър, не разбра как Брендо е влязъл в страната и къде се укрива. Да разкаже и как "изпусна" Пепи Еврото в лично водената от него операция по задържането му, а не да демонстрира слаби нерви през изпълнение на планираните от менторите му поръчки за дискредитиране на хората, които не са част от техния отбор и имат смелостта да им се противопоставят, говорейки истината", пише още Демерджиев. 

В началото на седмицата - по време на консултациите при президента Румен Радев, председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов попита държавния глава защо снайперисти пазят дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

Именно Демерджиев заяви пред бТВ, че не президентът, а вътрешният министър трябва да отговори на този въпрос.

"Трябва да се пита не президентът, а вътрешният министър Калин Стоянов кои политици са получили охрана още по времето на т.нар. "сглобка", дали тя е необходима и какво означава", каза още бившият МВР министър.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов