Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Доц. Калпачки: Времето за реакция при инсулт е от критично значение

От 45 000 пациенти с инсулт през 2023 г., 5 500 са починали още в болницата, посочи ръководителят на Център за лечение на инсулт в столичната болница "Св. Анна"

OFFNews 27 юни 2024 в 12:40 914 0

Росен Калпачки

Снимка БГНЕС

доц. д-р Росен Калпачки

Времето за реакция е от критично значение за лечението на инсулт. През 2023 г. в България са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали още в болницата.

Това каза доц. Росен Калпачки, ръководител на Центъра за лечение на инсулт в столичната болница „Св. Анна“. Доц. Калпачки участва в експертна среща за нуждата от експресна диагностика при сърдечно–съдови заболявания и инсулт. По думите му най-много време се губи в разпознаването на инсулта.

За да се реагира бързо, е необходимо хората да могат да разпознават три основни симптома на инсулт, допълни лекарят. По думите му всеки би могъл да разпознае поне един от тях, а наличието на поне един, дава основание да се предполага инсулт - внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост на едната или другата ръка и внезапна промяна в говора. Големият проблем е, че тези първи симптоми не се усещат от пациента, а началото изглежда безобидно. Инсултът не боли, добави доц. Калпачки и посочи, че само двама от 10, при които са се появили първите симптоми, търсят помощ от спешните медици. Останалите осем предпочитат да изчакат отминаване на симптомите, но все повече млади хора стават жертва на това „изчакване“, посочи още доц. Калпачки, цитиран от БТА.

Доц. Калпачки: При инсулт най-важно е максимално бързо да стигнете до болница

Един от 10 от нашите пациенти идва в рамките на първия час от началото на симптомите, каза още лекарят. По думите му след началото на симптомите на инсулт всяка минута умират два милиона нервни клетки, без да има никакъв шанс да се възстановят. Според Европейската асоциация по инсулт от момента на влизане в болницата до започване на лечението на инсулт трябва да мине не повече от един час.

Неврологичните звена за София са 70, но по думите му не всички имат „интензивни, реанимационни легла“, на които да бъде лекуван пациентът, получил инсулт. През 2021 г. Европейската комисия е представила доклад за страните от ЕС, в който е посочено, че в България умиращите от инсулт са четири пъти повече в сравнение с останалите държави. В страната ни смъртността от инсулт е 320 души на сто хиляди души население, добави доц. Калпачки.

През 2023 г. 133 болници са декларирали, че лекуват инсулти, като от тях 49 са посочили, че са направили една тромболиза (един от методите за лечение на инсулт) в годината. По думите на доц. Калпачки едва три процента от получилите инсулт в страната ни се лекуват чрез тромболиза.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов