Системата за разпределяне на ТЕЛК няма затруднения според здравния министър

Янка Петкова 25 юни 2024 в 12:54 753 2

ИСКМЕ

Снимка Министерство на здравеопазването

Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ)

Няма затруднения в работата на системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя присъства на форум „Насилието над лекари – причини и възможни решения“, организиран от Български лекарски съюз (БЛС).

Според нея трудностите идват от това, че лекарите, които работят в ТЕЛК вече са създали графици за излизане в отпуск.

По думите ѝ вчера е била проведена работна среща с представители на "Информационно обслужване" и на Националната здравноинформационна система.

"Следим много внимателно за оптимизирането на системата, каза здравният министър. Разговаряме с лекарите от комисиите, така че да се оптимизират графиците, за да може всяка комисия да поеме и да извърши експертиза в рамките на три месеца", каза Кондева и допълни, че новите комисии в държавните и общинските болници вече работят.

Разпределението на заявленията за ТЕЛК на случаен принцип стартира на 21 юни. Заявката при старта на системата бе, че по този начин ще се съкрати срокът за произнасяне на комисиите.

Според промените в правилника общият срок за обжалване от всички заинтересовани страни е 14 дни. При обжалване на решението на ТЕЛК, НЕЛК ще може да го отменя и връща за нова експертиза само веднъж, след което ще бъде задължена да се произнесе с решение. До сега възможността за връщане на експертизата от НЕЛК към ТЕЛК беше неограничена.

Решенията се издават и само по документи, като преглед ще се извършва в ограничен брой случаи при определени обстоятелства.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    210

    2

    Telluris Malus

    26.06 2024 в 02:18

    Сега ще видим какво е корупция.

    12073

    1

    Панелен земеделец

    25.06 2024 в 14:25

    Да бе, да!...
    https://offnews.bg/ot-vas/obzhalvane-na-telk-nedejte-795830.html
    А една лекарка от ТЕЛК (Сф) мин.год. ме светна, че сърдечно болните и тези, дето сме с байпаси, стентове - сме прецакани по дефолт от системата.
    Каза ми, че когато закъсаш (но оживееш) и ти сложат пружинка, машинка, тръбичка - по техните правилници се смята, че са те "оздравили", понеже са премахнали увреждането. И процентите стават по-малки.
    От времето на статията горе престанах да вярвам, да се надявам и да чакам по-добри времена. 10 месеца ме оставиха без пари, после обжалването не мина (след 12 г. с по-висок процент - но м/у последните 2 Телка не съм влизал в болница!), сега губя ок. 200 лв. месечно. Добре, че все още имам семейство.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024