Спира отчитането на COVID случаите

Янка Петкова 28 юни 2024 в 11:46 1078 0

портал

Снимка Скрийншот

Единен информационен портал

Държавата прекратява отчитането на COVID случаите. От 1 юли спират работа Националната система за борба с COVID-19 и Единния информационен портал. Това става ясно от писмо на директора на Столична регионална здравна инспекция Данчо Пенчев до лечебните заведения, общопрактикуващите лекари и Центъра за спешна помощ в столицата.

Промяната е разпоредена от Министерството на здравеопазването. Информация за регистрираните в страната случаи на COVID-19 вече ще се публикува веднъж седмично в справките за епидемичната обстановка на Националния център по заразни и паразитни болести.

Остава възможността установената коронавирусна инфекция да бъде записана в пациентското досие.

Единният информационен портал беше създаден през април 2020 г. В него освен регистрираните случаи на заразени с коронавирусна инфекция се отчитат направените тестове, приетите за болнично лечение пациенти, починалите за денонощието и ваксинираните срещу вируса.

Порталът съдържа и богат архив от здравна и общественополезна информация, модул за въпроси на гражданите и др..

Припомняме, че на 5 май 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) прекрати обявената спешност за общественото здраве по отношение на COVID-19. В последствие в България поетапно отпадна изискването за сертификати за имунизация, както и за задължителна изолация и карантина при лица болни от коронавирусна инфекция и контактните с тях.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов