Путин призова за възобновяване на производството на забранени ракети

OFFNews 29 юни 2024 в 09:28 4810 2

Забранените преди оръжия.

Снимка АП

Путин иска възобновяване на производството на ракети със среден обсег.

Руският президент Владимир Путин призова за възобновяване на производството на ракети със среден обсег, които бяха забранени по силата на вече прекратения договор със САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Договорът за ядрените сили със среден обсег на действие (INF), който забранява наземно базирани ядрени и конвенционални ракети с обсег на действие 500-5500 км, се счита за забележително събитие в контрола на въоръженията, когато съветският лидер Михаил Горбачов и американският президент Роналд Рейгън го подписват през 1988 г.

САЩ се оттеглиха от договора през 2019 г. заради нарушенията на руснаците.

"Трябва да започнем производството на тези ударни системи и след това, въз основа на реалната ситуация, да вземем решения къде - ако е необходимо, за да гарантираме безопасността си - да ги разположим", заяви Путин на заседание на руския Съвет за национална сигурност.

И допълни, че Русия не е произвеждала такива ракети след прекрачването на договора през 2019 г., но "днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни системи, но вече са ги докарали в Европа за учения - в Дания. Съвсем наскоро беше обявено, че те се намират във Филипините".

След оттеглянето си от договора армията на САЩ напредна в разработването на конвенционална наземна ракета със среден обсег на действие, наречена Typhon, която би била забранена съгласно INF. Typhon изстрелва две ракети на ВМС - ракетата за наземно нападение Tomahawk и ракетата Standard Missile-6.

Армията на САЩ проведе тестове на системата по време на учение във Филипините тази пролет.

Прекратяването на INF беше важен етап във влошаването на отношенията между САЩ и Русия.

Последният останал пакт за контрол на въоръженията между Вашингтон и Москва е Новият договор за съкращаване на стратегическите оръжия, който ограничава всяка страна до не повече от 1550 ядрени бойни глави и 700 ракети и бомбардировачи. Срокът му на действие изтича през 2026 г. и липсата на диалог за сключване на следващо споразумение тревожи защитниците на контрола върху въоръженията.

Изявлението на Путин идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада заради войната в Украйна и опасенията за възможни ядрени атаки.

През юни Путин говори пред ръководители на международни организации за възможното използване на ядрени оръжия от страна на Москва.

"Ние имаме ядрена доктрина, вижте какво пише в нея. Ако нечии действия застрашават нашия суверенитет и териториална цялост, смятаме за възможно да използваме всички средства, с които разполагаме. Това не бива да се приема лекомислено, повърхностно", предупреди тогава руският президент.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    2

    dolivo

    30.06 2024 в 09:16

    Иска да си пазари от КИМът си.

    200

    1

    демотиватор

    29.06 2024 в 13:16

    Руският атомен арсенал, обаче, изглежда е в окаяно състояние.
    Ето (от "Robert Lansing Institute"):
    https://lansinginstitute.org/2022/11/09/russias-nuclear-arsenal-seems-grossly-exaggerated/
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов