Quantcast

Даниел Вълчев: Болниците нямат интерес да разкриват лекарските грешки

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2019 в 11:31 971 0

Снимка Pixabay

Болниците нямат интерес да разкриват лекарските грешки. Това каза юристът проф. Даниел Вълчев пред БНР. Според него системата за обезщетяване на пострадалите пациенти не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти.

Темата за лекарските грешки е във фокуса на вниманието на „Юридически барометър" - гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България.

Част от акцентите на изследването показват, че делата за доказване на лекарска грешка са трудни. Друга констатация е, че пациентите не знаят към кого да се обърнат, дали към съответното медицинско лице, дали към самото лечебно заведение или към застраховател, коментира Даниел Вълчев.

Вторият голям проблем е, че доказването на определени факти в тези дела е много трудно. Изводът на експертите ангажирани с проучването е, че системата е направена така, че осветляването на подобни случаи и освобождаването на тези специалисти да не е приоритет. „Делата са трудни и самите лечебни заведения нямат интерес да разкриват подобни случаи", категоричен е юристът.

Даниел Вълчев съобщи за случай, при който лечебното заведение е осъдено да плати парично обезщетение в размер на издръжката на болницата за половин година. По думите му болницата няма интерес да го признае, защото ще фалира. 

Вълчев обясни, че в много държави няма дълги съдебни процедури, деянието се констатира по административен път и отговорност се търси от самото лечебно заведение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !