Д-р Недялко Калъчев: Рядко може има фалшиво положителен PCR тест

OFFNews 08 октомври 2020 в 13:12 4981 2

"Причина за неточност на PCR теста може да са транспортирането, пособията за вземане на материал, така че винаги може да има фалшиво отрицателен тест, рядко положителният може да бъде фалшиво положителен, не че това не се случва също“, каза по БНР д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите частни лаборатории.

По думите му в момента в страната има ясно оформена група от тестове за коронавируса, които се предлагат. Повечето лаборатории работят с тестове, които изследват поне два или три гена, което дава относително високо ниво на сигурност, когато говорим за положителния резултат. За отрицателните резултати може да има много причини за неточност, първата от които е неправилното вземане на проба или неправилен консуматив, посочи специалистът.

Той уточни, че в Националния информационен портал на МЗ за тестването на населението е видим само броят PCR тестове. Информацията от другите тестове също е там, но не е достъпна за хората.

На въпрос какъв процент от хората с положителните PCR тестове развиват болестта, специалистът поясни, че този анализ не се прави все още.

„Ако имаме например положителна проба само по един ген, в късен цикъл, тълкуването на такъв резултат би било много по-лесно, ако се знае какъв е статусът на човека като антитела. Защото, ако ние знаем, че този човек има IgG антитела – тоест има имунитет, и такъв късен положителен ген – това би трябвало да се тълкува като човек, който излиза от инфекциозния си период и няма смисъл да бъде карантиниран, коментира д-р Калъчев и допълни, че такъв клиент по правилата е PCR-положителен и той трябва да е карантиниран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

2

hristohh

14.10 2020 в 10:14

@yetti

Умнико, мамин, сладък,

PCR тестът не търси антитела и не реагира на антитела, а на вирусна рнк и то на конкретен вирус. Това, което цитираш е пояснение за имунологичните тестове за антитела (antibodies), при които има възможност за кръстосана фалшиво положителна реакция. Ти си или неграмотен, или нагъл лъжец. При всяко положение си жалък, долен манипулатор!

4006

1

yetti

08.10 2020 в 14:11

Цитат от cdc.gov: "there is a chance a positive result means that you have antibodies from an infection with a virus from the same family of viruses (called coronaviruses), such as the one that causes the common cold."
Т.е. PCR-теста ще е положителен и при обикновена настинка.

А тук професионалист по темата обяснява измамите с %тите
https://lockdownsceptics.org/lies-damned-lies-and-health-statistics-the-deadly-danger-of-false-positives/
 
X

Да помогнем на украинските деца!