Д-р Неделчо Тотев: Бавят се парите за работа с COVID пациенти, това създава напрежение

OFFNews 07 октомври 2021 в 10:52 941 0

Все още не са изплатени парите за работа с COVID пациенти за август. Това е проблем, защото се създава напрежение. Това каза по БНР д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

По думите му хората се демотивират и заради новата система на заплащане за COVID отделенията, която според него още повече е усложнила нещата и е натоварила с бумащина лечебните заведения.

"Обработват се огромни масиви с документация за всеки COVID пациент. Не знам кой какво да прави. Да лекуваме ли, да седнем да назначаваме някакви технически сътрудници, за да може да подготвят информацията. Не знам дали това върши работа някому изобщо."

По думите на д-р Тотев има региони, в които общинските болници са на предела, и други, в които вълната закъснява, но разпространението не стихва. Болницата в Чирпан разполага с 25 COVID легла , от които 20 са заети.

Той обясни, че децата се пренасочват към областната болница и засега няма проблем с хоспитализациите им.

Директорът каза още, че не му е известно в Чирпан да има COVID зона, но дори да е налична в по-малките населени места няма аптеки и за да се снабдят с безплатни лекарства, някой ще трябва да пътува, за да ги купи.

Той посочи още, че в неговата болница не е правена статистика дали има неваксинирани сред приетите за лечение. Сред лекарите няма желаещи да се ваксинират при тази вълна, само двама са изявили желание да си поставят трета игла, но се изчаква още трима да пожелаят бустерна доза, за да се отвори флакон.

По повод удължения срок на годност на ваксините той коментира:

"Покрай ковида се правят много компромиси с изисквания, които преди са били категорични. Сега всичко се либерализира, но ако се удължава срокът на годност на ваксините, това означава, че бихме могли да удължим срока и на други лекарства. Има една заигравка с темата, от която излиза, че понеже сме на зор, го удължаваме, не мога да кажа дали са тези ваксини са опасни, щом специалистите са преценили, че може, вероятно може, и тогава всеки си прави избора."

Д-р Тотев съобщи още, че в петък му предстои среща с министъра на здравеопазването, на която ще бъдат обсъдени актуални проблеми на областните болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови