Д-р Мими Виткова: Трудно е да се каже, че настоящите мерки са логични

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2020 в 16:33 2145 0

„Трудно е човек да каже, че настоящите мерки са логични. Вярно е, че целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит, но вече има достатъчно натрупан опит и ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна." 

Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, във връзка с мерките, които препоръчват управляващите за намаляване на риска от заразяване с коронавируса.

Тя цитира мерките в Германия, където при 50 заболели на 100 хиляди население и над тази цифра, се готвят за локално ограничаване на придвижването, т.е. само в тези региони, където се наблюдава тази висока заболеваемост. 

Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат, подчерта тя.

„Решенията не са проблем само на здравното министерство, това е образователна система. Ние виждаме, че редица страни са готови всеки миг да извадят определени класове от възрастовата група от 5-6 клас нагоре, да преминат на дистанционно обучение изцяло“, допълни Виткова.

Според нея има една успокоение, което може да ни доведе до ситуация, в която кадрово системата да започне да издиша, не толкова като брой на болнични легла.

Д-р Виткова прогнозира, че епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, където тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно. Повече от година - година и половина трябва да се борим с организационни мерки заради епидемията, смята тя.

По думите на д-р Виткова трябва да се потърси отговор на основен въпрос - здравната система елемент ли е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

„Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които, ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване“, подчерта д-р Мими Виткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови