Д-р Хасърджиев: Нямаме добра организация на ваксинациите

OFFNews 26 януари 2021 в 10:34 1096 1

Нямаме добра организация на ваксинирането, а няма и ваксини, които да стигнат за всички, дори те да поискат да бъдат ваксинирани, коментира по БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него опитите и на Министерството на здравеопазването, и на медицинската общност са хаотични, защото години наред са пренебрегвани важни неща в здравеопазването.

По думите му най-важно е страната ни да ваксинира и предпази хронично болните и възрастните хора, защото те сега са най-застрашени.

"Към тях трябва да са насочени всичките ни усилия – електронно здравеопазване, домашни грижи и достъп до най-съвременните лекарства, ваксини и всякаква грижа – само това ще позволи да се върнем към нормалния си начин на живот", смята той.

По думите на д-р Хасърджиев в рамките на една година фармацевтичните компании няма да могат да произведат нужното количество ваксини.

"Затова беше важно България да си подреди правилно приоритетите в здравеопазването много ясно - реорганизация на лекарите, грижи да хронично болните пациенти и електронното здравеопазване. Сега на безплатния телефон към Националната пациентска организация много хронично болни пациенти питат как ще се лекуват, бременните също питат, защото някои от личните лекари са спрели да си вдигат телефоните, усложниха се много от заболяванията, много от хората са без достъп до лечение, защото беше ясно, че тази инфекция няма да си тръгне. Тези хора ни търсят, защото се лутат и не знаят какво да правят.

За отхлабването на мерките и новите варианти на вируса

„Правителството е предпазливо не без основание по отношение на поетапното разхлабване на мерките, така и е по-света – там мерките дори се затягат“, коментира д-р Станимир Хасърджиев по повод предстоящото разхлабване на противоепидемичните меки от началото на месец февруари.

По думите му нашата здравна система има много недостатъци и това е видно, когато болните се увеличат.

"Така че мерките сега са доста предпазливи, ние ще бъдем късметлии, ако броят заболели сега се запази така. А бяхме на едно от първите места по смъртност от вируса миналата година, това не бива да се повтаря“, каза Хасърджиев и допълни, че сега се заплаща за бездействието за това да се реформира здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

26.01 2021 в 13:58

В Израел(където и кучетата скоро ще ваксинират)стигнали до интересни резултати.Там има наложен пълен локдаун т.е. никакви контакти извън населеното място,а и вътре в него големи ограничения.В няколко средно големи градчета,наред с възрастните,имунизирали и децата от 8 до 18 години и установили,че заболеваемостта в тези градчета рязко спаднала(с повече от 50%).Там,разбира се,имат много ваксини,купени на ниски цени,с/у предоставяне на данните за следваксинационния период...Информацията е прочетена в Ройтерс.....