Д-р Аспарух Илиев: Комбинирането на ваксини може да се окаже добра идея

OFFNews 20 май 2021 в 09:50 1599 1

При комбинация на векторна с РНК ваксина се дава един изключително силен имунен отговор, така че комбинирането им може да се окаже доста добра идея. Това каза за БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозък в Берн.

Според други публикации, при комбинация на два вида ваксини негативните странични ефекти са по-силни. Вчера бяха оповестени резултати от изследване на учени от Оксфорд, които сочат, че ваксината на "Астра Зенека" може да се прилага като бустерна (допълнителна усилваща доза) доза за справяне с новите варианти на коронавируса.

Според д-р Илиев в момента се наблюдава относително успокояване, което вероятно е отчасти свързано със затоплянето на времето. Все още обаче трябва да сме нащрек, поне в близките месеци. Може би ще си отдъхнем, но ако не се ваксинираме, през есента отново ще имаме проблеми, посочи специалистът. 

По думите му при съпоставяне на данните между много мекия локдаун в България и значително по-строгия локдаун в Германия, ще видим, че в Германия са боледували двойно по-малко хора и смъртността е много по-ниска.

Всички проучвания показват, че локдауните работят, заяви още д-р Илиев.

Преди да сме ваксинирали голяма част от населението носенето на маски е най-разумният ход, категоричен е той.

В момента Индия е една от точките, които приковават вниманието с тревога, друго постоянно огнище е Бразилия и Африка, за която има много малко информация какво се случва, поради недобре разгърнати публични услуги в здравния сектор, обясни д-р Илиев.

Всички мутации на коронавируса вече са открити в неголям брой в Европа, въпрос на време е те да се разпространят, смята ученият.

По думите му, изследванията показват доста добри резултати с почти всички ваксини по отношение на новите варианти.

В Индия се ваксинират с "Астра Зенека" и с нейния индийски еквивалент, като резултатите показват, че хората боледуват по леко, категоричен е д-р Илиев.

Същите са проучванията и за ваксината на "Пфайзер"/"Байонтек", допълни той.

Най-вероятно повечето ваксини ще могат да подтиснат щамовете, тъй като предизвикват изключително силен имунен отговор. Поне 12 месеца е издръжливостта на ваксините, смята д-р Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!