Бургаски лекари спасиха 4-годишно дете след удавяне

През това лято инцидентите във водни басейни са повече в сравнение с 2021 г., показва болничната статистика

OFFNews 15 август 2022 в 09:18 3514 1

реанимация

Снимка УМБАЛ Бургас

Отделение по реанимация, УМБАЛ Бургас

Лекари от Отделението по реанимация спасиха 4-годишно дете, почти удавено в басейн в един от курортните комплекси. Извадено е от водата без дишане и със спряло сърце. По време на реанимацията на място сърцето тръгва и спира няколко пъти, а в болницата е прието в кома, съобщиха от лечебното заведение.

В Отделението по реанимация правят всичко възможно, за да стабилизират детето и да го върнат към живота, макар че първоначалните прогнози никак не са добри. За радост на всички, момиченцето вече е извън опасност и е изписано от отделението.

В УМБАЛ Бургас отчитат увеличение на пациентите, приети след удавяне. Това лято инцидентите във водни басейни са повече, отколкото през миналото, показва болничната статистика.

Лекарите призовават родителите да не оставят малките деца без надзор дори и за секунди, независимо дали се намират на морето или на басейн. И да реагират веднага, ако децата са тихи и не мърдат във водата. Обикновено децата играят шумно и са активни, ако затихнат това е сигнал, че нещо може да не е наред, обясняват те.

Специалистите от Отделението по реанимация споделят, че най-често приетите след удавяне, са деца, тийнейджъри и възрастни над 60 г.

Сред възрастните преобладават чужденците и туристите от други градове, които не се съобразяват с опасностите на морето и надценяват силите си. Хора на средна възраст, както и бургазлии, попадат в болницата по-рядко.

След воден инцидент наблюдението от реаниматор е задължително, защото има риск от късни усложнения, оток и инфекции на белите дробове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови