Британската здравна служба посъветва хората с аритмия да не пият аспирин

OFFNews 18 юни 2014 в 14:31 11853 0

Снимка Архив

Националната здравна служба на Великобритания посъветва хората с предсърдно мъждене да не взимат аспирин като превенция срещу инсулт, защото рискът от странични ефекти превишава ползата от него, съобщиха британските медии.

От здравна служба препоръчват вместо аспирин да се използват медикаменти като варфарин, като посочват, че много лекари вече знаят за рисковете и се вслушват в този съвет.

Предсърдното мъждене е най-често срещаната сърдечна аритмия. То засяга около 800 000 души във Великобритания.

При това състояние сърцето не може да работи добре и затова могат да се получат съсиреци, което увеличава риска от инфаркт и инсулт. При хората с предсърдно мъждене рискът от инсулт и инфаркт е пет пъти по-висок, отколкото при останалите.

Аспиринът се използва от години като средство за превенция на инфаркт и инсулт, но все повече проучвания доказват, че положителният ефект от приемането на лекарството е значително по-малък в сравнение с други медикаменти.

Съветът вместо аспирин да се приемат други разреждащи кръвта лекарства като варфарин ще предотврати хиляди инсулти, убедени са от здравната служба.

Новите антикоагуланти са може би най-подходящи за целта, тъй като те не изискват постоянно лекарско наблюдение. Освен това е по-малка вероятността от нежелани реакции, в това число вътрешни кръвоизливи, допълват от службата.

Въпреки това от Националната здравна служба на Великобритания са категорични, че при решение да се спре приемът на аспирин, това трябва да стане постепенно и само след консултация с лекар.

Експертите все пак подчертават, че аспиринът е ефективно средство за предотвратяване на инфаркти и инсулти при пациенти с други заболявания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови