Болните с COVID ще гласуват в отделни секции, защитни костюми и ваксини за СИК

OFFNews 06 юли 2021 в 13:30 988 0

Болните от COVID-19 ще гласуват в отделни секции, различни от тези за останалите пациенти в същата болница. Изписаните непосредствено преди вота на 11 юли ще получат удостоверения, за да могат да упражнят правото си на глас по адресна регистрация. Постъпилите след изготвянето на избирателния списък за COVID секцията ще бъдат дописвани под черта след представяне на документ за самоличност и подпис под декларация, че не са и няма да гласуват другаде.

Тези и други правила за гласуването в болници, социални домове, затвори и плавателни съдове под български флаг разписа ЦИК в свое решение от вчера.

Членовете на COVID секциите ще получат от общината защитни костюми, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска FFP2/FFP3. Разходите са за сметка на държавата. Ще им бъде предоставена и възможността да бъдат ваксинирани. Желаещите ще бъдат включвани в списък, който се предоставя от кмета на съответната РИК.

Секция в болница и останалите институции ще се образува при минимум 10 избиратели. COVID болните няма да се включват в общия списък, те ще са в отделен, по който ще могат да гласуват единствено в COVID секция. COVID болни нямат право да гласуват извън своите секции, нито болни с други диагнози да упражнят правото си на глас в COVID секция. Една такава секция ще може да обслужва повече от едно COVID отделение. Това ще даде възможност за формиране на секция там, където например в едно отделение болните са под 10.

Разкриването на секциите, местоположението им и съставянето на избирателните списъци са задача на директора на лечебното заведение, съответно - на другия вид институция. Той ще трябва да състави и подпише избирателния списък и да информира кмета на общината за секцията в срок до 17 ч на 8 юли. РИК също се уведомява и включените избиратели в тези списъци се заличават от списъците по местоживеене.

Районната избирателна комисия назначава съставите на секционните избирателни комисии в болници и институции.

Напусналите лечебното заведение/институция към датата на изборния ден ще получат удостоверение за това от нейния ръководител, за да могат да гласуват другаде.

Към включените под черта постъпили непосредствено преди вота на 11 юли пациенти могат да бъдат дописани и заетите служебно членове на персонала, които ще гласуват в съответната СИК. Те също подават декларации и удостоверяват самоличността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови