Болници изискват неправомерно PCR тестове за сметка на пациента

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" със становище след извършените проверки

OFFNews 01 септември 2020 в 18:15 3825 1

Болници изискват неправомерно PCR тестове за сметка на пациента при прием, установи проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след множество сигнали на граждани.

"Наличието на тест за COVID-19, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебните заведения", се казва в становището на Агенцията откъдето допълват, че са били извършени извънредни проверки по многобройни сигнали от граждани, институции и медии за въведено от различни лечебни заведения изискване за задължително изследване за COVID-19 за сметка на здравноосигурените пациенти, на които предстои хоспитализация.

Такова изискване представлява необосновано ограничаване на основно право на пациента – правото на достъпна и качествена здравна помощ, прогласено в Закона за здравето, се казва още в документа.

Становищата, които ИАМН публикува на своята интернет страница, са по конкретни въпроси и казуси, свързани с дейността на всички лечебни заведения. Те се изготвят след анализ на установени типични нарушения в дейността на лечебните заведения за болнична помощ. 

Документът се публикува с превантивна цел, така че да предоставят възможност на всички заинтересовани лица да предотвратяват допускането на погрешни практики в работата си.

Пълният текст можете да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови