Болници атакуват в съда решението да не се плаща надлимитна дейност

OFFNews 13 декември 2016 в 21:46 2847 2

Българска болнична асоциация ще подаде жалба до Върховния административен съд заради решението на Надзорния съвет на НЗОК надлимитната дейност на болниците за 2015 г. да не бъде изплащана. 

Такава жалба вече са подали 15 болници от името на Националното сдружение на частните болници. 

Основанието е решение на Надзорния съвет, с което над 50 млн. лв. от преизпълнението на здравни вноски да се дадат за лекарства и медицински изделия.

„Проблемът с неизплащането на средствата за болнично лечение на болниците не е само наш проблем. Близо 80% от неплатената дейност е за спешност. Това е проблем на обществото. Всеки инфаркт, инсулт, всяко болно дете е спешен случай и лична семейна трагедия. Не сме ние тези, които трябва да носят отговорността за това. Именно затова ще заведем дела срещу решението на НЗОК и Надзора за неизплащането на спешните случаи на болниците“, коментира Председателят на Българска болнична асоциация д-р Иван Маджаров.

Българският лекарски съюз също ще внесе жалба във ВАС заради неразплатена дейност на болниците за 2015 г.

„БЛС застава зад всички свои членове. Естествено е, че ние подкрепяме и ще подкрепяме подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателството, но и на етично-моралните правила“, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира, че решението на Надзорния съвет не е спазило правилата на Административно-процесуалния кодекс, според които преди да бъде окончателно прието, то трябва да се изпрати на заинтересованите страни. В него липсват и мотиви, както и правни и фактически основания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови