Богдан Кирилов: До края на другата седмица идват 270 000 ваксини

OFFNews 26 март 2021 в 09:35 2486 0

При Оксфордската компания се наблюдава много сериозно забавяне на доставките, което поставя под сериозен въпрос ваксинационната кампания на държавите-членки в ЕС. Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До средата на следващата седмица очакваме доставки от трите вида COVID ваксини. Днес се очакват 16 375 дози „Астра Зенека", другата седмица – 31 500 от „Пфайзер“ и 51 600 дози от „Модерна“. Очакват се и още 150 хиляди дози от страна на „Астра Зенека“ в рамките на следващата седмица. До края на следващата седмица очакваме 270 000 дози общо, съобщи той.

Кирилов посочи, че има потвърждение от „Пфайзер“ за 250 хил. дози, които да се доставят през април.

"Очакваме над 80 хиляди от „Модерна“ и около 300 хил. от „Астра Зенека“. Делът на иРНК ваксините през април ще е по-висок“, допълни шефът на ИАЛ.

По думите му през април очакваме делът на РНК-ваксините да е по-голям от този на аденовирусните ваксини.

„Изпълнението на Националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини. По разчетите на производителите с актуализирани доставки, към края на юни очакваме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население“, каза Богдан Кирилов.

Той подчерта, че всички държави са заявили количества ваксини по-големи от населението си.

"Важно е да се знае, че ваксините срещу COVID-19 предотвратяват тежкото протичане на вируса и хоспитализациите. Има проучвания, че някои от ваксините предотвратяват пренасянето на вируса. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, който да позволи да се ограничи пандемията“, допълни Кирилов.

Според него вече има положителна промяна на нагласите относно ваксините.

„Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина“, уточни шефът на ИАЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови