БЛС: Решението на Сливенския съд поставя в риск общественото здраве

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2019 в 13:55 799 1

Снимка Архив

БЛС е силно обезпокоен от решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете от градина е дискриминация. Това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа, се казва в позиция на съюза до медиите.

Съсловната организация смята, че решението не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове. Нещо повече - решението поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

БЛС припомня, че по данни на държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани поради различни причини: вродени заболявания, алергични състояния и други , които не позволяват провеждането на ваксинопрофилактика. За тях единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях – т. нар. „колективен имунитет“. За да бъде той осъществен е необходимо имунизационно покритие от 95 - 96%.

Според БЛС е налице е и сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за засилването на антиваксърските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца в страната. А това от своя страна води до увеличаване на риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година.

От януари 2019 г. до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13. Разпространението на морбили у нас бе ограничено благодарение на спешната имунопрофилактика на рисковия контингент проведена от личните лекари.

В Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини ясно и точно е описан редът, по който се приемат деца в детските градини въз основа на писмено заявление, подадено от родителите. Към заявлението се прилагат данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. 

Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на същата наредба.

Предвид гореизложеното БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на Сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се казва още в позицията на съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови