Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БЛС иска повече денонощни аптеки и лекарства без рецепти в магазините, които не затварят

OFFNews 15 ноември 2020 в 10:26 2503 0

Медикаментите без лекарско предписание да се продават и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. 

Това поиска в своя позиция Българският лекарски съюз. От БЛС настояват и да се разкрият повече денонощни аптеки. В момента те са около 30 в страната или около 1% от всички действащи аптеки у нас, заявяват от БЛС. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо, категорични са от БЛС. 

От организацията припомнят, че в началните стадии на COVID-19, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието. 

И не на последно място: След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната, настояват още от БЛС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews