Бивш шеф на НЗОК: Пропиляхме лятото, здравното министерство не си свърши работата

OFFNews 02 ноември 2020 в 16:23 1541 0

Снимка Архив

"Пропиляхме 6 месеца, в които Министерството на здравеопазването не си е свършило работата. Хората трябваше да се защитят, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Това каза пред БНР д-р Румяна Тодорова, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса.

По думите ѝ, когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как да го направят.

"Касата не е отговорна за епидемия или пандемия, това е отговорност на държавата", категорична бе тя.

Д-р Тодорова коментира и заявлението на здравния министър, който се зарече да влезе в ковид отделение, ако кризата за медици се задълбочи:

"Разбирам го здравния министър, който днес трябва в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка, и призовава и депутатите лекари да направят това. Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл". 

Според бившата директорка на Националната здравноосигурителна каса подчерта, че трябва много спешно да се разпишат мерки и правила, за да може НЗОК да се разплаща:

"Трябва и да се успокоят хората, че има достатъчно пари. Парите наистина са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво ще се ползват. Трябва да се направи една карта как пациентът ще се придвижва и ще стига най-лесно до съответния специалист и до съответната болница".

По думите на д-р Тодорова сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на инфекции с коронавируса, а трябва пациентите с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква "мощна реанимация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!