Безплатно тестване за ХИВ в столичния център за сексуално здраве ChekPoint

Всеки четвърти българин смята, че може да се зарази със СПИН след разговор с ХИВ позитивен

OFFNews 30 ноември 2022 в 16:45 700 0

център за сексуално здраве

Снимка CheckPoint

Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, предимно жени в детеродна възраст

По повод 1 декември, Световният ден за борба със СПИН, здравен център CheckPoint предоставя безплатна възможност за изследване за ХИВ. Изследванията ще се проведат от 10.00 до 18.00 часа на 1 декември 2022 г., четвъртък, на адрес: ул. "Цар Самуил" 111 в София.

Всеки пети случай на ХИВ през 2022 г. е открит в софийския център за сексуално здраве ChekPoint София. Той предоставя възможност за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и изследвания на достъпни цени за други сексуалнопреносими инфекции.

ХИВ е напълно контролируема инфекция и не представлява драстичен риск за общественото здраве, ако бъде открита навреме и пациентите стартират специфично високоефективно лечение. Пациентите, които приемат редовно своята антиретровирусна терапия, скоро след старта на терапията спират да предават вируса и могат да имат и здрави, неинфектирани деца.

Какво представлява изследването

Изследването на ХИВ в Центъра за сексуално здраве CheckPoint София се прави с тестове трето поколение, с капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 20 минути. При положителен резултат пациентите се придружават по пътя на тяхното лечение до стабилизирането им. За да е достоверен резултатът е необходимо да са минали 35-42 дни след потенциален риск от инфектиране.

Статистика на изследваните

Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, но в голямата си част това са жени в детеродна възраст и се предполага, че са го направили по необходимост. Делът на осъзнато изследвалите се е изключително малък, показва проучване на обществените нагласи по отношение на ХИВ/СПИН на изследователски център „Тренд“, проведено преди година.

Нагласи

Според проучването на „Тренд“ едва 15% от българите са готови да имат приятел с ХИВ. Само една трета са съгласни да работят с ХИВ-позитивен (32%) или да общуват с носител на вируса (36%). Да създадат семейство с партньор с ХИВ са склонни 2%, да живеят с инфектиран – 7%.

Все още всеки пети българин смята, че може да се зарази при ползване на общи тоалетни помещения, а всеки четвърти, че това може да се случи при разговор със заразен или при ползване на неизмити прибори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика