Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври в 10 болници

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2020 в 16:13 724 0

Розови балони полетяха днес в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата, и като знак на информираността за важността на превенцията.

Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в инициативата. Тя цели повишаване на осведомеността и профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените.  

Кампанията е традиционна в Световния месец за борба с рака на гърдата. Фандъкова посочи, че Столичната община е първата, започнала кампания за превенция чрез скрининг на рак на гърдата, която продължава. От 2015 г. скринингово изследване са преминали 22 821 жени. 

С безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври се включват 10 болници от 5 града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. В инициативата участват най-много болници от София – общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Първа АГ „Света София“ и две държавни – „Света Анна“ и СБАЛО. 

Столичната община инвестира и в закупуването на апаратура за извършване на прегледи като 8 нови ехографски системи. Те са доставени във Втора АГ и шест Диагностично-консултативни центъра: ДКЦ XI (ж.к. "Зона Б18"), ДКЦ XV (ж.к. "Дианабад"), ДКЦ II (район "Средец"), ДКЦ XII (район "Люлин"), ДКЦ XVII (район "Оборище") и ДКЦ XXVIII (ж.к. "Дружба").

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !