Безплатна хормонална терапия и за мъже с рак на гърдата

OFFNews 08 август 2023 в 15:21 983 0

МЗ

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Министерство на здравеопазването

Мъже, страдащи от рак на гърдата, ще получават безплатна хормонална терапия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Това стана възможно след като Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие нормативи промени, с които се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“.

В средата на юли Айвън Андреев разказа, че му е отказано лекарство, тъй като е мъж и има рак на гърдата. 

"Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя сподели: "От години им обясняваме, че и мъжете са хора и че и те се лекуват с това лекарство". Това е порочен кръг – лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува, а Здравната каса играят на "тука има, тука няма". Аз съм от тези, на които е отказано, защото съм мъж. "Не си жена" – еми не съм. Много е обидно да се делят хората", коментира тогава мъжът.

Андреев допълни, че ще търси правата си в съда - пусната е жалба до Административния съд в Пловдив, тъй като отказът е от РЗОК-Пловдив. Адвокатът му тогава посочи, че сезират и Комисията за защита от дискриминация и прокуратурата заради отказа за лечение.

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е взел предвид становището на Експертния съвет по „Медицинска онкология“ и е одобрил промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С нормативните промени се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, независимо че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти.

При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

Предстои нормативният акт да бъде обнародван в "Държавен вестник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика