Австрия налага пълен локдаун и задължителна ваксинация

Германия обяви извънредно положение

OFFNews 19 ноември 2021 в 12:50 9809 1

Снимка BBC - Source: John Hopkins University

Седмични данни за брой заразени от COVID-19 в Австрия, Нидерландия, Великобритания, Германия и Италия (отгоре надолу).

Австрия става първата страна в Западна Европа, която въвежда пълен локдаун в опит да се справи с новата пета вълна на COVID-19. От февруари ваксинацията в страната ще стане задължителна, обявиха от австрийското правителство днес, предаде Ройтерс. 

Около 2/3 от австрийското население е напълно ваксинирано срещу COVID-19, което го нарежда сред по-слабо ваксинираните в Западна Европа. За сметка на това, нивото на заразата е сред най-високите на континента. Средно на седмица се разболяват 100 000 австрийци.

В понеделник властите въведоха локдаун, но оттогава статистиките поставят нови рекорди.

Най-тежко засегнатите райони са Залцбург и Горна Австрия, които още четвъртък обявиха локдаун, оказвайки натиск върху правителството да последва примера им за цялата страна. 

"Не сме успели да убедим достатъчно хора да се ваксинират. Боли, че все още трябва да се предприемат такива мерки", заяви канцлерът Александър Шаленберг и обяви, че локдаунът започва в понеделник, а задължителната ваксинация - на 1 февруари.

Ситуацията задълбочава разрива между консерваторите водени от Шаленберг и техния коалиционен партньор - Зелените.

Само преди няколко дни австрийският канцлер заяви, че няма да налага допълнителни ограничения на ненаваксинираните, макар и на фона на въвеждан вечерен час.

С настъпването на зима европейските правителства обмислят връщането на непопулярните противоепидемични мерки и по-точно локдаун. Нидерландия вече въведе частично затваряне, баровете и ресторантите имат вечерен час и затварят в 20 ч. 

Междувременно здравният министър на Германия Йенс Шпан обяви извънредно положение в страната, където вчера случаите на заразени поставиха нови рекорди - 65 371 души, предаде Би Би Си. 

Шпан не изключва възможността и в Германия да бъде наложен национален локдаун. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!